10 Interessante feitjes over Sushi Restaurants

10 Interessante feitjes over Sushi Restaurants

Sushi & Sashimi en interessante feitjes

Sushi is geliefd bij miljoenen mensen over de hele wereld. Sushi is meer dan alleen rauwe vis en rijst. Sushi is een culinair meesterwerk en tevens een klein kunstwerk. Het heeft een rijke geschiedenis met intrigerende feiten. Maak hier kennis met enkele interessante feiten over Sushi en Sushi restaurants.
 
 • Velen van ons zijn in de veronderstelling dat de oorsprong van sushi ligt in Japan maar oorspronkelijk komt sushi uit Zuidoost-Azië. Het concept om vis in gefermenteerde rijst te bewaren verspreidde zich pas rond de 8e eeuw naar Japan. Inmiddels is sushi een gerecht dat over de hele wereld gegeten en gewaardeerd wordt.
   
 • Een sushichef ook wel sushi meester genoemd en bekend als een "itamae", ondergaat een jarenlange intensieve training voordat hij of zij als meester wordt beschouwd en zich ook zo mag noemen. Het kan meer dan tien jaar duren om de kunst van het sushi maken te perfectioneren. ‍Maar ben je eenmaal een volleerd sushi meester dan kan je ook de meest mooie schalen met sushi en sashimi inclusief prachtige decoratie maken.
   
 • Echte wasabi wordt gemaakt van de wortelstok van de Japanse plant Wasabia Japonica. In Japan wordt deze 'hon wasabi' genoemd en is zeer prijzig. Een kilo van deze prijzige wortelstok kan al snel 350 euro kosten. Om van de wortels wasabi te maken hoef je de knalgroene wortelstam alleen maar te raspen. Wasabi die wij vaak geserveerd krijgen is eigenlijk gekleurde mierikswortel. ‍Ook lekker maar wel iets anders dan de authentieke wasabi. Anderzijds ook weer heel fijn dat er een voordeliger alternatief is uitgevonden anders was een avondje sushi eten voor slechts weinigen betaalbaar.
   
 • Sushi eet je oorspronkelijk met je handen zo zegt de Sushi-etiquette. Inmiddels zijn wij eraan gewend om het met stokjes te eten. Voor sommigen is dat nog een kunst maar voor hen bieden veel sushi restaurants het bekende elastiekje aan de top van de 2 stokjes.
   
 • Het is beleefd om enkel de vis, dus niet de rijst, in sojasaus te dopen om de delicate smaken niet te laten overheersen. ‍Het is ook beter om enkel de vis in de sojasaus te dopen omdat door het vocht de rijst uit elkaar kan vallen en daardoor de sojasaus troebel kan worden van de rijstkorrels.
   
 • Sushi, rijst en sashimi: Het woord "sushi" verwijst niet naar de vis, maar naar de gekruide rijst. De term "sashimi" wordt gebruikt voor dun gesneden rauwe vis zonder de rijst. ‍

Sushi & Sashimi

 
 • Tegenwoordig zie je vaker Sushi restaurants met een lopende band. De naam voor deze lopende band is "kaiten-zushi" en deze werd voor het eerst geïntroduceerd in de jaren 1950 in Japan. Het zorgde voor een revolutie in de sushi-industrie en maakte het toegankelijker voor veel bezoeker en eenvoudiger om te kiezen en dus kennis te maken met verschillende Sushi gerechten.
   
 • Er zijn talloze Sushi Variëteiten, waarbij sommige ingrediënten als komkommer, avocado en gekookte zeevruchten gebruiken. Californische rollen zijn bijvoorbeeld ontstaan in Los Angeles in de jaren 1960 en bevatten avocado, krab en komkommer. ‍
   
 • Sushi Wereldrecords: De grootste sushirol ter wereld, met een lengte van meer dan 8.000 meter, werd in 2017 in Japan gemaakt. Het kostte 160 koks meer dan zes uur om hem in elkaar te zetten.
 • De hoogste prijs die ooit is betaald voor een blauwvintonijn op de Tsukiji vismarkt in Tokio was een verbluffende 3,1 miljoen dollar in 2019. Deze gewaardeerde vis is een hoofdbestanddeel van premium sushi. ‍De reden waarom deze vis zo duur is, is omdat de vis inmiddels zeer zeldzaam is. Deze soort wordt met uitsterven bedreigd dus je kunt je afvragen of we deze soort nog wel moeten willen eten.
   
 • Sushi en gezondheid: Sushi wordt vaak beschouwd als een gezonde keuze. Het bevat weinig verzadigd vet en kan een goede bron van omega-3 vetzuren zijn, dankzij vette vis zoals zalm en makreel.