Hoe vind je het beste Japanse restaurant in Amsterdam?

Hoe vind je het beste Japanse restaurant in Amsterdam?

Je hebt van die 'periodes'. Je kent ze wel. Dan heb je alleen maar trek in hagelslag op brood. Maar net zo goed kan je dit hebben met Japans eten. Je wilt in die periodes alleen maar, of in elk geval vooral, Japans eten. Je staat daarin niet alleen. In Nederland is Japans eten, en met name sushi al jaren razend populair. Het aantal Japanse restaurants stijgt nog steeds en als we de kenners mogen geloven, heeft niet elke nieuwkomer een goede kwaliteit. 
 

Hoe zie je dan nog door de bomen het bos of met andere woorden; hoe vind je voor jou het beste Japanse restaurant van Amsterdam?


Het vinden van het beste Japanse restaurant in Amsterdam hangt af van wat je precies zoekt: authenticiteit, sfeer en prijsklasse, zijn belangrijke selectie criteria.  Immers Amsterdam heeft ook een Japans restaurant met een Michelinster. Maar net zo goed heeft Amsterdam leuke Japanse eetcafés waar Japans fingerfood geserveerd wordt. Het hoeft verder geen toelichting dat de rekening bij de eerstgenoemde aanmerkelijk hoger zal uitkomen.

Ben je op zoek naar een echt lekker Japans restaurant in de stad dat verder gaat dan 'een sushi tent' dan kunnen de volgende stappen helpen met het maken van een keuze:
 

Prijsklasse:


Bepaal je budget en zoek binnen die prijsklasse. Sommige Japanse restaurants kunnen behoorlijk prijzig zijn, vooral als ze specialiteiten zoals Wagyu-vlees aanbieden. Maar er zijn in de stad ook Japanse restaurants met allerlei acties, vooral acties met Sushi. Dan zijn het soort Happy Hour acties en je moet dan voor een bepaalde tijd het restaurant weer verlaten. Maar in de stad zijn ook Japanse restaurants die een vermelding hebben in de Guide Michelin en zelfs restaurants met een Japanse keuken die een Michelin Ster hebben mogen ontvangen. Maar dan praat je uiteraard over de hoger prijsklasse.
 

Locatie:


Sommige van de beste restaurants kunnen zich buiten het centrum bevinden. Het voordeel van een Japans restaurant buiten het centrum is dat er geen of aanmerkelijk minder parkeergeld wordt gevraagd. Een nadeel is dat het meer tijd kost om er te komen en indien je niet in het bezit bent van een auto je afhankelijk bent van het Openbaar Vervoer. Is het Japanse Restaurant van jouw keuze gesitueerd in het centrum dan is een voordeel dat je na het eten nog een leuke wandeling in de stad kan maken en wellicht nog ergens een afzakkertje kan halen. Overweeg de locatie in je keuze, vooral als je beperkte tijd hebt.
 

Authenticiteit:


Als je op zoek bent naar een authentieke Japanse ervaring, zoek dan naar restaurants die door Japanners worden beheerd of die een Japanse chef-kok hebben. Het aantal Japanse restaurants is de afgelopen jaren in Nederland en in Amsterdam enorm toegenomen. Veel van deze Japanse Restaurants serveren Japans eten en dat is dan ook gelijk het enige Japanse aan dit soort restaurants. De restaurants worden beheerd door niet Aziatische medewerkers en ook in de keuken zijn medewerkers werkzaam die weinig kennis en ervaring hebben als het gaat om de Japanse keuken. Alle geode bedoelingen ten spijt, dit proef je. Het goed beheersen van de Japanse keuken is bijna een soort ambacht. Dat leer door jarenlange ervaring. Authenticiteit proef je als gast.
 

Soort Japanse keuken:


Bepaal welk soort Japans eten je wilt. Er zijn sushi-restaurants, ramen-shops, izakaya's (Japanse pubs), teppanyaki-plaatsen en nog veel meer. Zodra je weet wat je zoekt, kun je specifieker zoeken.

Sushi-Restaurants zijn gespecialiseerd in sushi, sashimi en aanverwante gerechten. Er zijn verschillende soorten sushi zoals maki (gerolde sushi), nigiri (rijsttopjes met vis) en sashimi (dun gesneden rauwe vis zonder rijst).

Ramen-Shops serveren Ramen, dit is een populaire Japanse noedelsoep. Afhankelijk van de regio en het restaurant kan de bouillon variëren tussen miso, shoyu (sojasaus), tonkotsu (varkensbotten) en meer.

Izakaya's zijn Japanse pubs waar mensen na het werk naartoe gaan om te ontspannen. Ze bieden een breed scala aan hapjes en gerechten, zoals yakitori (gegrilde kipspiesjes), edamame, tempura en nog veel meer. Ze zijn ook bekend om hun uitgebreide drankmenu.

Teppanyaki-Plaatsen, hier koken chefs eten recht voor je op een grote ijzeren gril. Het is niet alleen een maaltijd, maar ook een show. Vaak serveren ze vlees, zeevruchten en groenten.

Kaiseki-Restaurants zijn hoogstaande eetgelegenheden die een traditioneel Japans degustatiemenu aanbieden. Het is een opeenvolging van gerechten die zowel seizoensgebonden als lokaal zijn. Het is een kunstvorm en een culinaire ervaring.

Udon & Soba Shops zijn restaurants die gespecialiseerd zijn in respectievelijk udon (dikke tarwenoedels) en soba (boekweitnoedels). De noedels worden meestal geserveerd in een soep of koud met een dompelsaus.

Donburi-Shops, hier draait alles om rijstkommen. Populaire opties zijn oyakodon (kip en ei over rijst), gyudon (rundvlees over rijst) en unadon (paling over rijst).

Okonomiyaki & Takoyaki-Stands: Deze gerechten komen oorspronkelijk uit de Kansai-regio. Okonomiyaki is een soort hartige pannenkoek, terwijl takoyaki bolvormige hapjes zijn gevuld met stukjes octopus.

Zodra je hebt bepaald welk type Japanse keuken je wilt verkennen, kun je specifieker zoeken en een restaurant of eetstand kiezen die dat gerecht serveert. Elk type heeft zijn eigen unieke charme en smaken, dus het kan leuk zijn om ze allemaal eens te proberen!
 

Aanbevelingen van locals:


Als je in Amsterdam bent of lokale vrienden hebt, vraag dan naar hun favoriete Japanse restaurants. Locals hebben vaak een goed idee van verborgen juweeltjes die niet altijd bovenaan beoordelingssites staan.

Lokale aanbevelingen zijn vaak de beste manier om authentieke en kwalitatieve plekken te ontdekken. Terwijl toeristische attracties en populaire plekken hun eigen charme hebben, kennen locals vaak minder bekende plekken die de moeite waard zijn.

Als je in een Airbnb verblijft, is je host een geweldige bron van informatie. Vaak hebben ze een lijst met aanbevelingen of zijn ze bereid om hun favoriete plekken te delen. Als je een lokale winkel of café bezoekt, schroom dan niet om het personeel naar hun favoriete plekken te vragen. Ze wonen waarschijnlijk in de buurt en kennen de beste lokale spots. En als je kiest voor een Stadsrondleiding vraag het dan aan je gids, hij of zij laat je niet alleen de belangrijkste bezienswaardigheden zien, maar ook verborgen juweeltjes. Ze kunnen ook persoonlijke aanbevelingen doen op basis van je interesses.
 

Online beoordelingssites:


Websites zoals TripAdvisor en Google Reviews geven een overzicht van de best beoordeelde restaurants. Door de beoordelingen van andere klanten te lezen, kun je een idee krijgen van de kwaliteit van het eten, de service en de sfeer. Maar er zijn ook specifieke groepen en pagina's op platforms zoals Facebook en Reddit waar locals en bezoekers tips en aanbevelingen delen. Zoek bijvoorbeeld naar "Amsterdam recommendations" of "Amsterdam locals".

Apps zoals "Spotted by Locals" of "Like A Local" zijn specifiek ontworpen om aanbevelingen van locals te bieden in verschillende steden, waaronder Amsterdam.

Bezoek de website of social media-pagina's van het restaurant: Dit geeft je een idee van het menu, de sfeer en eventuele speciale aanbiedingen of evenementen.

Naast alle mogelijkheden die hierboven staan kun je ook gewoon wer voor kiezen om het te vragen: Als je in de stad rondloopt en iemand ziet er vriendelijk en benaderbaar uitziet, vraag dan gewoon naar hun favoriete plekken. Amsterdammers staan ​​bekend om hun openheid en vriendelijkheid, en velen spreken uitstekend Engels.

Maar uiteindelijk is de beste manier om de kwaliteit van een restaurant te bepalen, door het zelf te ervaren. Als een plek je aandacht trekt, probeer het dan uit!

Je bent van harte welkom bij Otaru Authethiek Japans restaurant.

Reserveer snel een tafeltje